Bygg upp din styrka som hockeyspelare

Utöver den självklara teknikträningen behöver även en hockeyspelare styrketräna. Träningen utanför isen är mist lika viktig som den på isen.

Du behöver inte se ut som ett muskelberg för att spela hockey, det handlar mer om att ha rätt muskler, som stark kärnstyrka och starka ben och vrister. Styrketräningen bör vara anpassad till en hockeyspelare för att vara så effektiv som möjlig, då finns det även mer tid till exempelvis teknikträning, snabbhetsträning med mera.

Styrketräning i kombination med motorik och koordination

Styrketräning som också tränar motorik och koordination är effektivt för en hockeyspelare då rörelsemönster och motorik/koordination är användbart på isen. Ett exempel på en sådan övning är frånskjut och armföring i skridskoåkning framlänges eller baklänges, viktförflyttning. Träningsmaterial kan du hitta på till exempel gymkompaniet.se för klubbteknik eller olika hoppmönster för att bygga explosivitet i frånskjut.

Stabiliserande styrketräning

För en hockeyspelare är även stabiliserande styrketräning användbart. Att stabilisera bålen och kunna aktivera den inre muskulaturen är kritiskt för till exempel korrekt positionering av överkropp i skridskoåkning, balans och motstånd i närkamper samt explosivitet i finter och skott. Här fungerar olika former av situps, plankan (gärna med vikt på ryggen) eller hängandes i en stång med knälyft.