Spelarpositioner i hockey

Som många andra sporter har hockey namn för de olika positionerna spelarna har på isen. Detta säger i grunden var på isen de befinner sig när matchen börjar, men också vilka uppgifter de har på under spelet. Här tittar vi lite närmare på dessa positioner och betydelsen av dem.

Målvakt

Målvakten skiljer sig från resten av laget på flera sätt. Utseendemässigt har de en något annorlunda uppsättning utrustning som mer eller mindre alla känner igen direkt. Detta beror så klart på att målvakten i större utsträckning måste vara skyddad från att bli träffad av slagskott från motspelarna. En del målvakter kan dock delta mer offensivt genom att spela upp pucken till sina utspelare. Det är alltså inte ett krav för målvakten att hålla samma position hela tiden.

Back

Backens uppgift är huvudsakligen försvar av lagets planhalva och därigenom även målet. Men spelstilen från en back till en annan kan fortfarande vara ganska stor. Det finns faktiskt gott om backar med en relativt offensiv spelstil. När laget har ett numerärt överläge har man ofta en back strax innanför blålinjen i den offensiva zonen.

Center

Centern, även kallad centerforward, är som namnet antyder spelaren som står på planens mitt. Det är oftast centern som sköter lagets alla tekningar och denne har det mest defensiva ansvaret bland anfallsspelarna. På så sätt fungerar centern som en länk mellan anfallet och försvaret i ett lag. Det läggs ofta stora krav på en centers förmåga att läsa spelet och skickligt kunna passa vidare pucken till de andra anfallsspelarna.

Forward

Vänster- och högerforwarden är de andra två anfallsspelarna på ett hockeylag och de tar positionen till vänster och höger om centern i anfallsriktningen. Varje forward har som uppgift att sköta sin halva av isen och behöver goda offensiva egenskaper. Som att vara en skarp och precis skytt samt vara bra på att följa upp anfall som startas av centern. Det finns dock väldigt duktiga defensiva spelare i forward positioner. Det finns till och med ett pris i NHL som tilldelas den bästa defensiva forwarden.