Utrustningen från förr

Hockey är en väldigt fysiskt krävande sport. Inte nog med att spelarna måste ha god kondition och starka muskler för att kunna prestera, de måste även använda ett flertal olika skydd för att undvika allvarliga skador.Idag finns det väldigt avancerad hockeyutrustning som utvecklats tack vare en mängd forskning och test. Att hitta balansen mellan skydd och funktionalitet har inte varit ett enkelt jobb men idag är hockeyspelare betydligt bättre skyddade än de var förr.

Hjälmen

Hjälmen ses idag som kanske det viktigaste skyddet en spelare bär. Men upp till 1970, nästan 100 år efter den första dokumenterade hockeymatchen, var det fortfarande ovanligt att se spelare regelbundet bära hjälm under matcherna. Detta är sant till och med för målvakterna. Efter målvakten jacques Plante fick ett hårt skott i ansiktet som skadade både hans näsa och kind under en match 1959, syddes han snabbt upp och tog sig ut på isen igen iförd en fiberglas mask han själv designat men endast bar under träningar. När han kom tillbaka på isen hånades han av publiken och de ifrågasatta om han var ”hård” nog för spelet. Efter laget vann 18 matcher i rad började dock ansiktsmasken bli accepterad och fler och fler målvakter i ligan började använda liknande.

Handskarna

De förstärkta handskarna spelare använder idag utgör ett väldigt effektivt skydd i en sådan fysisk sport som hockey. Innovationen kom från in incident i början av 1930-talet då spelaren Babe Siebert, stjärnspelaren i Montreal Maroons, bröt tummen. Hans tränare fick då idén att kapa ett skohorn och stoppa in i handsken för att förstärka hans tumme. Och innan 1930-talet såg sitt slut hade förstärkta tummar i handskarna börjats användas i många andra lag.

Övriga skydd

Knä-, armbågs- och axelskydd har funnits väldigt länge i hockey, men de var länge väldigt enkla skydd av läder. Efter andra världskriget började fler och fler använda skydd av plats och fiberglas. Och medan dessa gav bättre skydd till spelarna som bar dem visade de sig vara farligt för deras motståndare. De som blev tacklade av tungt bepansrade spelare, som det då sågs som, löpte större risk för skador och man började se anledningar till och omvärdera skydden spelare bar. Detta var en viktigt steg mot de skydd spelare använder idag.